Keresés

Elérhetőség

Akváriumi halak
Székelyhíd (Sacueni)

diszhalacska@freemail.hu

Vizicsigák

Az interneten végigböngészve az akvarista oldalakat gyakran felmerűl a kérdés, hogy legyen e vizicsiga az akváriumban vagy nem! A számos pro és kontra érv között ilyenek szerepelnek, hogy letisztítják az akvárium üvegéről az algákat, a haleledel maradékát eltakarítják, az esetleg elhullott halakat is megeszik és ezzel megelőzik az akvárium vizének leromlását. Ugyankkor felmerülnek a problémák, hogy gyorsan szaporodnak, oxigén fogyasztók, megdézsmálhatják a növények leveleit. Mindezek ellenére, ha jól megválogatjuk az akváriumunk lakóit és azokhoz megfelelő növényeket párosítunk akkor teljes mértékben elmondhatjuk, hogy a vizicsigák igen hasznosak a vízi közösség fentartásában.

Az akvárium bocijai

Az akváriumot nézegetve annak falán lassan végig csúszó csigákat mindig is az akvárium bocijainak tartottam. Lassú nyúgott mozgásukkal az aljzaton, az akvárium falán vagy a növényeken végighaladva, a felületeken bervonatot képező algákat legelgetik és megtisztítják az akvárium minden szegletét. Vigyáznunk kell azonban, hogy az állományuk nehogy túl nagyra nőjön. Mivel hímnősek, így egymást vagy saját magukat megtermékenyítve hamar petecsomókkal rakhatják körbe az akváriumunkat, mely peték aztán kikelve gyorsan növekednek és hamar csigák százai lepik el az egész akváriumot. Ez ellen többféle képpen védekezhetünk, kezdve a kereskedésekben kapható csigaírtó szereken keresztűl, a csigaevő halakon és csigákon át a különböző mechanikus módszerekig (csigacsapdák). De ami a legegyszerübb és legolcsóbb az az egyszerű kézzel való eltávolítás, amit megoldhatunk úgy, hogy egy saláta levelet este beteszünk az akváriumba, és reggelre a levelet legelő csigákat egycsapásra kiszedjük. Ha több türelemmel rendelkezünk akkor az akvárium falán legelésző csigákat egy kanállal egyenként kiszedegethetjük.

A megfelelő növény megválasztása 

Mint már említettem, ha nem megfelelő a vízi növény és csiga megválasztása akkor bizony kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ugyanis kis bocikánk gond nélkül felfalja a beültetett növényeket. Bár legtöbb esetben csak a növények felületén megtelepedő algákat legelik le, de ha növényünk valami oknál fogva megbetegszik vagy gyengélkedik akkor mint jó takarítók gond nélkül eltakarítják az akváriumból az egészet! A legelenállóbb növények a vékony és kemény levelűek, amelyeket a csigák puha rágószervükkel nem tudnak megkezdeni. Hogy példát is írjak, a nagy mocsári- és tányércsiga, valamint a hegyes hólyagcsiga mellett jól elvan a tüskés hínár, érdes tócsagaz, átok hínár és a süllő hínár, valamint egyébb hínárfélék. Így a megfelelő párosítással elérhetjük, hogy bocsikáink az akváriumi kertünk lelkes gondozói legyenek.

 Áldás vagy átok?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mit tegyenek ha csiga kerűl az akváriumba, pedig nem is telepítettek bele. Hagyja benne vagy azonnal szedje e ki, mert annyi rosszat halott róluk, hogy például nagyon gyorsan szaporodnak és mindent megesznek. Véleményem szerint nem árt ha elővigyázatosak vagyunk, de nem feltétlen kell azonnal eltávolítani az új jövevényt. Mindenesetre az legyen a legelső dolgunk, hogy beazonosítjuk a vendégünket és ennek fügvényében dönthetünk, hogy maradjon e vagy sem.

Ha az interneten kutatunk, legnagyobb mennyiségben olyan cikkeket találunk, ahol a vizicsigák negatív oldaláról olvashatunk, illetve, hogy mindenki ahogy tudja írtja őket az akváriumból. Elenyésző azon írások száma ahol a hasznosságukat mutatják be, annak ellenére, hogy egy természetes, de akár mesterséges (akváriumi) vizi környezet nélkülözhetetlen szereplői. Nagyon hasznosak tudnak lenni a megfelelő arányban. Persze nem árt rajta tartani szemünket az állományon és szügség esetén beavatkozni. Hasznosságuk főként az akvaristák egyik legnagyobb ellenségének, az algának az írtásában bontakozik ki, de ide írhatjuk szorgoskodásukat, amivel a lehulott haleledel maradékát távolítják el ezzel megelőzve egyéb kellemetlen élőlények, mint például a planária megjelenését és elszaporodását. Ha valami oknál fogva (pl. öregség vagy betegség) valamelyik kis halacskánk véletlenül elpusztul, és nem vesszük észre, akkor szorgos kis takarítóink ezt is eltüntetik, megelőzve ezzel a víz megromlását vagy egyébb élősködők elszaporodását. Személy szerint mindig is kedveltem a csigák jelenlétét az akváriumban és bátran buzdítok ezen szorgos kis takarítók tartására mást is. Egyik kedvencem az óriás tányércsiga, ugyanis egyedül ennél vettem észre, hogy a nehezen eltávolítható kovaalga bevonatot is gond nélkül lepucolja az akvárium üvegről, ezzel megkímélve minket a folytonos takarítástól. Végül is, ha valami oknál fogva megtetszene nekünk a vizicsiga tarása, és megtaláljuk ezen élőlények szépségének forrását nagyon minimális befektetésel berendezhetünk csak számukra egy kis akváriumot és örömünket lelhetjük vidám kis életük mindennapjának megfigyelésében.